Культурно-ціннісні характеристики як детермінанти розвитку особистості в студентському середовищі - Семенів, Наталія; Онуфрієва, Ліана (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано напрямки вивчення культурноціннісних орі- єнтацій молоді в сучасній психології. Авторами констатовано, що ак- туальність дослідження культурноціннісних орієнтацій студентів в умовах глобалізації визначається, з одного боку, їх включенням у полі- культурне освітнє середовище, розвитком академічної мобільності, з іншого боку, віковою неготовністю, ціннісною незрілістю стратегій особистості, що складають основу адаптаційного потенціалу особис- тості, ефективної взаємодії в студентському віці. Розглянуто фор- мування та розвиток культурноціннісних орієнтацій у площині між- етнічної взаємодії. Виявлено взаємозв’язки культурноціннісних орієн- тацій із соціальними процесами та міжетнічною взаємодією. Установ- лено вплив міжетнічної взаємодії на формування культурноціннісних орієнтацій студентської молоді. Здійснено аналіз процесу формування культурноціннісних орєнтацій, що пов’язаний з етнічними аспектами комунікації, які тотожні різним типам соціальних відносин у суспіль- стві. Висвітлено результати емпіричного дослідження культурно ціннісних орієнтацій у студентів. За допомогою факторного аналізу виокремлено групи ознак, які між собою взаємодіють, і найсуттєвіші змінні. Констатовано, що ефективною умовою розвитку культурно ціннісних орієнтацій студентської молоді можуть виступати міжет нічні та міжкультурні комунікації в освітньому середовищі. Запропо- новано для покращення позитивних показників етнічних орієнтацій студентської молоді до інших народів варто використовувати різно- манітні групові та тренінгові програми, які могли б сприяти розвитку і формуванню позитивних орієнтацій стосовно різних етнічних груп, із якими відбувається реальна або потенційна міжетнічна взаємодія.