Емпіричне дослідження базисних переконань особистості в контексті подолання життєвих криз - Тавровецька, Наталія (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто теоретичні та практичні підходи у дослідженні базисних переконань особистості в контексті подолання життєвих криз. Поняття «базисні переконання» проаналізовано з когнітивної, соціальної та екзистенційної позицій. Зазначено, що травматична стресова подія є досвідом гострого і раптового зіткнення переконань людини з реальністю, й перебіг кризи залежитеме від життєстійкос- ті людини, від рівня порушення смислових зв’язків у структурі життє- вого світу особистості, що лежить в основі смисловтрати. Проаналізовано концепцію базисних переконань Р. ЯноффБульман, що пояснює, яким чином індивід конструює свої уявлення про навко- лишній світ і власне «Я». Базисні переконання – це необхідна внутрішня опора в мінливій реальності, що сприяє психічній стабільності людини та її успішності в житті, а також є важливою умовою особистісно- го розвитку. Але базові переконання змінюються під впливом психіч- ної травми, адже екстремальний негативний досвід різко суперечить описаній концепції життя. Для визначення рівня та змісту автобіографічного стресу було використано комплекс методів і методик: метод структурованого діагностичного інтерв’ю («Значущі життєві події») для отримання загальної картини позитивної та негативної подієвості автобіогра- фії, закриту анкету «Список стресових подій» з оцінкою значущості їх впливу на емоційному, когнітивному та поведінковому рівнях і Шкалу базисних переконань «World Assumptions Scale» (Р. ЯноффБульман). З’ясовано рівень біографічного стресу в житті сучасних українців, який представлений широким діапазоном кризових ситуацій, включаю- чи найважчі. Має високий рівень представленість стресових подій, що носять всезагальний характер: природні та техногенні катастрофи, неодноразові економічні кризи, соціальнополітичні потрясіння, вій- ськовий конфлікт. Проведено кореляційний аналіз, який доводить, що чим більше життя людини насичене стресовими подіями, тим менші оцінки вона ставить значущості їх впливу на власні емоції, когніції та поведінку і тим у меншому ступені демонструє здатність долати кризи шляхом особистісного зростання. Зроблено висновок, що насиченість життя кризовими подіями негативно позначається на базисних переконаннях про доброзичливість світу та людей і водночас позитивно корелює з переконанням про контрольованість навколишнього світу.