Особливості класифікації концепту «Таїнство» активними дорослими користувачами Інтернету - Медведская, Елена (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2021)
Мета статті – проаналізувати особливості класифікації абстрактних понять дорослими, які використовують різні джерела інформації: традиційні / друковані й інноваційні / цифрові. Методи дослідження. Використано метод опитування з відкритим типом питань як основний інструмент для вивчення вибору переважної системи кодування інформації дорослими. Для реконструкції категоріальної структури свідомості респондентів у розумінні ними поняття «Таїнство» було використано метод семантичного диференціалу. Диференціал включає 40 прикметників, що утворюють 7 категорій свідомості за своєю факторіальною структурою («Оцінка», «Сила», «Активність», «Складність», «Упорядкованість», «Реальність» і «Звичайність»). Вищезазначені категорії були встановлені в попередньому дослідженні осіб різних вікових груп і культур. Результати дослідження. Порівняльний аналіз структури категорії та значення концепту «Таїнство» було здійснено у двох групах дорослих: суб’єкти читання й активні користувачі Інтернету. Визначено, що когнітивна складність свідомості користувачів Інтернету нижча, ніж у суб’єктів читання, за двома параметрами: 1) зменшення кількості категорій, що формують концепт; 2) спрощення організації категорії, представленої лише одним полюсом. Для активних користувачів Інтернету зміст поняття «Таїнство» є близьким до «секрету». Висновки. Емпіричні дані доводять тенденцію до спрощення категоризації в розумінні абстрактних концептів активних користувачів Інтернету. Це дає підстави позначити нову науково-практичну проблему когнітивної деформації дорослих як вплив Інтернету.