Mотиваційно-смислові профілі хворих на цукровий діабет - Крупельницька, Людмила; Буровська, Ірина (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2021)
У вступі зазначено актуальність проблеми дослідження особливостей мотиваційно-смислової сфери хворих на цукровий діабет: саме ця сфера відіграє провідну роль у формуванні як «здорових», так і «хворобливих» установок хворих. Метою статті є встановлення, аналіз та опис мотиваційно-смислових профілів хворих на цукровий діабет. Використано такі методи: теоретичний аналіз та узагальнення положень, що містяться у психологічній і медичній літературі за темою дослідження; психодіагностичні методи, а саме: тест «Смисложиттєві орієнтації» (Леонтьев, 2000), тест «Діагностика мотиваційної структури особистості» (Мильман, 1990). Також використано методи математичної статистики для аналізу отриманих даних. Результати дослідження. У дослідженні взяли участь 79 осіб, які перебували на лікуванні у Київському міському ендокринологічному центрі; з них чоловіків – 31, жінок – 48, середній вік – 52,22, σ – 16,61. У 25 осіб було діагностовано цукровий діабет 1-го типу, у 54 – цукровий діабет 2-го типу. Установлено, що узагальнений мотиваційно-смисловий профіль хворих на цукровий діабет відображає середній рівень осмисленості життя, знижений рівень цілей, задовільний інтерес до життя та задоволеність самореалізацією. Низький показник локусу контролю-Я поєднується з достатнім показником локусу контролю-життя: досліджувані вірять у принципову можливість керування життям, однак не вірять у власну здатність його контролювати. Досліджуваним характерно переважання мотивів виживання в умовах хвороби, схильність до відмови від творчої самореалізації й участі у суспільному житті. За допомогою кластерного аналізу виокремлено та проаналізовано 5 кластерів, що містять специфічні профілі хворих на цукровий діабет: «типові»; «осмислені»; «суперечливі ізоляціоністи»; «заклопотані самозбереженням» і «беззмістовні». Проведений аналіз дав змогу зробити висновки щодо змісту та рівня мотиваційно-смислових параметрів хворих на цукровий діабет загалом, а також осіб, які увійшли до окремих кластерів. До перспектив подальших розвідок належать пошук зв’язків мотиваційно-смислових профілів з особистісними чинниками, виявлення чинників, що впливають на характер організації мотиваційно-смислової структури у хворих на цукровий діабет.