Емпіричне дослідження професійної творчості керівника закладу освіти - Набочук, Олександр (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2024)
Метою статті є розкриття поняття «професійної творчості» та «творчості у процесі професійної діяльності» на теоретичному рівні; організація експериментального дослідження та аналіз його результатів; опис процесів, що спричиняють творче переосмислення стереотипів – смислотворення – та зміни всього життєвого процесу – життєтворення; висвітлення результатів емпіричних досліджень професійної творчості керівника закладу освіти. Методи дослідження. Для розв’язання поставлених у роботі завдань використовувалися такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення. Експериментальним методом є метод організації емпіричного дослідження. Результати дослідження. Доведено, якщо у професійній діяльності відсутнім є особистісний смисл, заради якого здійснюватиметься професійна діяльність, і вираженою буде лише предметна спрямованість цієї діяльності, то така діяльність не набуде форм творчої діяльності, вона не відображуватиме власне духовний пошук і значущу для людини роботу над собою. Внутрішні предметні детермінанти, об’єктна спрямованість професійної діяльності дозволяє керівникові знаходити власне свій особистісний сенс, і тільки тоді, коли керівник чітко усвідомлюватиме, заради чого він буде здійснювати творчу діяльність, визначеними стануть її цілі і цінності. Тільки у випадку, коли процес професійної творчості набуватиме для керівника особистісно значущого сенсу, цю діяльність можна розглядати в творчому аспекті, в парадигмі набуття керівником особистісних сенсів і становлення своєї творчої індивідуальності. Отже, професійна творчість керівника визначається як усвідомлений, цілеспрямований, активний процес унікальної у своєму роді діяльності, спрямованої на пошук нового за задумом, самостійного, інноваційного й оригінального способу управління діяльністю підлеглих з метою високоефективного творчого розв’язання управлінських завдань, проблем та задач. Висновки. Доведено, що результатами професійної творчості є: нове розуміння предмету діяльності – створення нових ідей, програм, концепцій, проєктів, парадигм, зорієнтованих на отримання принципово нових результатів, які дозволяють залучити до творчої співпраці значно ширше суспільне співтовариство; виникнення нових способів здійснення професійної діяльності, невідомих до цього часу технологій, алгоритмів діяльності тощо. Професійна творчість керівника супроводжується постійним особистісним розвитком – потребою в нових, оригінальних, нестандартних та унікальних ідеях.