Мотивація особистісного самоконструювання персоналу - Соломка, Тамара (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2024)
Метою нашого дослідження є аналіз явищ і особливостей мотивації як психологічного феномену щодо здійснення конструктивізму у «стосунках» персоналу та організації, коли ініціатива взаємодії належить людині як суб’єкту самотворення і виробничої діяльності. Методи дослідження: за допомогою методів аналізу, синтезу і співставлення виділено явища кар’єри у взаємозв’язку самопроєктування та управління нею на індивідуальному та організаційному рівнях, що стимулює позитивне особисте середовище взаємодії, сприяє активній поведінці у застосуванні позитивних ресурсів особистості. Категоріальним та структурно-функціональним методами виділено одиниці аналізу мотиваційних структур у вияві конфліктогенів-напруг особистісно-конструктивного і комунікативного характеру. Методи систематизації та узагальнення; метод моделювання. Результати дослідження. Визначено конгруентність благополуччя та особистісного самоконструювання персоналу організації у контексті мотивації до більш якісної та ефективної організаційної діяльності з одного боку та рух у напрямку власного благополуччя з іншого. Детально розглянуто практичні можливості мотивації самопідкріплення, саморегуляції, самоефективності, а також ефективність застосування комплексної теорії мотивації. Ключовою проблемою мотивації в процесі особистісного самоконструювання персоналу визначено взаємозалежні сформовані ціннісні орієнтації стосовно професії і бачення особистісного смислу діяльності, що відповідає глибинним особистісним смислам. Висновки. Доведено специфічний епістемологічний контекст соціального конструкціонізму у мотиваційній парадигмі особистісного самоконструювання персоналу, в основі якого цілісність, контекстність та превентивність. Модель позитивної психології PERMA є важливим інструментом стосовно концептів мотивації самоконструювання персоналу. Локальні структуроутворюючі характеристики особистісного самоконструювання персоналу організацій у мотиваційному вимірі становлять поведінкові можливості працівників, реалізовані у визнанні досягнень, позитивному зворотному зв’язку, який ініціює суб’єкт самоконструювання.