Психологічні механізми виникнення, розвитку та утвердження громадянської ідентичності - Петровська, Інга (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2024)
Метою статті є емпіричне виявлення закономірностей прояву психологічних механізмів становлення громадянської ідентичності особистості. Методи. Для виявлення дескрипторів психологічних механізмів становлення громадянської ідентичності використано ретроспективний наратив «Я в державі» та тематичний аналіз, призначений для опрацювання вербального змісту наративів. У дослідженні взяли участь 205 громадян України віком від 16 до 60 років (62% жінок і 38% чоловіків). Результати дослідження. За результатами дослідження отримано такий усереднений відсотковий розподіл дескрипторів психологічних механізмів становлення громадянської ідентичності: інтеріоризація громадянських контентів (25%), наслідування моделей громадянської поведінки (23%), індивідуація змістів громадянськості (19%), екстеріоризація стереотипів, атитюдів і зразків громадянської поведінки (15%), імплементація досвіду взаємодії з державою і співгромадянами (10%), осмислення власної громадянськості (8%). Висновки. У ретроспективних наративних текстах респондентів достатньою мірою репрезентовані дескриптори усіх психологічних механізмів становлення громадянської ідентичності (виникнення, розвитку та утвердження). Проте виявлено нерівномірну «залученість» згаданих психологічних механізмів у процесі становлення громадянської ідентичності особистості. До найуніверсальніших механізмів становлення громадянської ідентичності можемо зарахувати інтеріоризацію громадянських контентів, наслідування моделей громадянської поведінки та індивідуацію змістів громадянськості. Менш універсальним, але доволі поширеним є механізм екстеріоризації стереотипів, атитюдів і зразків громадянської поведінки. Більше специфічними і менше поширеними виявилися механізми імплементації індивідуального досвіду взаємодії з державою та співгромадянами і осмислення власної громадянськості. Недостатнє залучення саме цих механізмів може призвести до формування дефіцитарної або деформованої громадянської ідентичності.