Перфекціонізм у сучасному житті: психологічні механізми та практичні імплікації - Гуляс, Інеса; Онуфрієва, Ліана (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2026)
Мета статті. Статтю спрямовано на концептуальне осмислення перфекціонізму як складного та структурно організованого психологічного конструкту, окреслення його змістових вимірів, детермінант становлення й особливостей прояву в сучасних соціокультурних умовах, а також на визначення прикладних орієнтирів для практики психологічного консультування та психопрофілактичної роботи. Методи дослідження. Використано комплекс теоретичних методів: теоретичний аналіз і синтез для узагальнення наукових підходів до інтерпретації перфекціонізму; порівняльний аналіз для зіставлення одновимірних і полівимірних моделей; систематизацію та узагальнення наукових джерел з метою структурування даних щодо впливу перфекціоністських установок на психологічне благополуччя; логіко-структурний аналіз для визначення прикладних векторів психологічної допомоги. Результати дослідження засвідчили відхід сучасної психології від унітарного трактування перфекціонізму як виключно дезадаптивної риси та утвердження його амбівалентного розуміння. Обґрунтовано доцільність розмежування адаптивних перфекціоністських прагнень і дезадаптивних перфекціоністських занепокоєнь. Показано, що перші можуть виконувати ресурсну функцію та корелювати з особистісним зростанням і досягненнями, тоді як другі є предикторами тривожності, депресивних симптомів, емоційного вигорання й зниження психологічного благополуччя. Узагальнено сучасні підходи до психологічної допомоги, орієнтовані на трансформацію дезадаптивних когнітивно-емоційних патернів і збереження мотиваційного потенціалу високих стандартів. Висновок. Перфекціонізм доцільно розглядати як структурно диференційований і контекстуально зумовлений феномен, вплив якого на психологічне функціонування визначається співвідношенням його компонентів. Ефективні стратегії психологічного супроводу мають ґрунтуватися на індивідуалізованій оцінці адаптивних і дезадаптивних аспектів перфекціонізму та їхній цілеспрямованій корекції.