Етнокультурна психологія та психологія управління й бізнесу як нові напрямки дослідження творчості особистості - Куриця, Денис; Яцюрик, Алла (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2026)
Метою нашого дослідження є показати етнокультурну психологію та психологію управління й бізнесу як нові напрямки дослідження творчості особистості. Методи дослідження. Для розв’язання поставлених у роботі завдань використовувалися такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення. Експериментальним методом є метод організації емпіричного дослідження. Результати дослідження. Ми визначаємо здатність до творчості з урахуванням різних, інколи навіть протилежних характеристик цього процесу. За умов усіх відмінностей цих визначень у них, тим не менше, є дещо спільне, а саме те, що здатність до творчості визначається як здатність створювати щось нове, оригінальне, нестандартне, якого раніше ще не було. Наприклад, коли ми розпочали власні емпіричні дослідження в цій галузі та проаналізували велику кількість різних визначень творчості, загальним у них він визнав лише одне – це створення унікального продукту. Висновки. Ми запропонували такі рівні креативності: а) експресивна креативність. Це, зокрема, спонтанне малювання дітей; б) продуктивна креативність. До них відносяться наукові та художні продукти, що створюються в умовах вільної гри; в) винахідницька (дослідницька) креативність, коли винахідливість виявляється не лише в творчих продуктах, а й у самому творчому акті, зокрема методах і прийомах, що використовуються людиною; г) інноваційна креативність. Це вдосконалення шляхом модифікації; д) генеративна креативність. Це формулювання абсолютно нового принципу або припущення для заданого предмета, навколо якого можуть виникати нові напрямки та наукові школи. Доведено, що в своїй основі «творчий процес» – це такий процес, у результаті якого виникає дещо, що не міститься у вихідних умовах задачі чи ситуації. Це, передусім, передбачає творення нового. Крім того, творчість сама по собі достатньо суб’єктивна, вона передбачає, що людина набула здатності скористатися можливостями свого творчого потенціалу, креативністю тощо.