Внутрішня та зовнішня орієнтація як вираження життєвої позиції людини (ретроспективний аналіз західних теорій) - Тавровецька, Н. І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Статтю присвячено аналізу поняття «життєва позиція» в історичному аспекті. Простежено структурні характеристики позиції особистості, як однієї з фундаментальних категорій психології особистості у західних дослідженнях. Результати аналізу поняття «життєва позиція» як структурного утворення особистості показали, що хоча й традиційно виявом особистісної позиції вважають сукупність основних ставлень до світу, до людей, до себе, вони зумовлені різними структурними компонентами та інтегральними характеристиками особистості. Ретроспективний аналіз поняття дозволив установити особливості трактування та вживання термінів «позиція особистості», «життєва позиція» у різних закордонних теоріях та концепціях. У працях А. Адлера вперше розкрито поняття «позиція», автор також вводить такі дефініції, як «стиль життя», «життєвий план». Визначено, що одна з найбільш ранніх фундаментальних психологічних теорій К. Г. Юнга, яка за своєю сутністю безпосередньо стосується життєвої позиції – розташування особистості на континуумі інтроверсія-екстраверсія. У наступних психологічних теоріях позиція людини розглядалась стосовно зовнішнього або внутрішнього світу. Автори описують її за допомогою різноманітних термінів та визначень: концепція локусу контролю Джуліана Роттера (інтернальний та екстернальний локус контролю), авторська концепція Карла Роджерса (особистісна відповідальність за активну та пасивну позицію), екзистенціальний підхід та психологія сенсу Віктора Франкла й Альфрида Ленгле (екзистенціальна позиція), сучасна теорія самодетермінації Едварда Десі і Річарда Райана (три типи каузальних орієнтацій особистості у життєвій позиції). Зазначено, що головним джерелом формування життєвої позиції є світогляд людини, система життєвих цінностей, життєвий досвід, набуті знання, а особистісна позиція є основою для здійснення людиною своїх внутрішніх потенцій в особистісному, соціальному планах. Доведено, що одне з основоположних питань життєвої позиції полягає у тому, чи може людина активно та незалежно здійснювати вільний вибір або ж її поведінка детермінована зовнішніми щодо неї факторами.