Особливості типів жінок за сформованістю їх толерантності та психологічної готовності до материнства - Канюка, С.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
В статті представлено результати аналізу сучасних наукових досліджень проблеми толерантності та психологічної готовності жінок до материнства. Наведено результати констатувального експерименту, які підтверджують припущення дослідження про те, що толерантність значущо впливає на формування психологічної готовності до материнства, а складові психологічної готовності до материнства є такими, що обумовлюються відповідними структурними складовими толерантності. Обґрунтовано спосіб визначення типів жінок за сформованістю їх толерантності та психологічної готовності до материнства за допомогою використання кластерного аналізу. На основі вивчення рівня сформованості толерантності та психологічної готовності до материнства виокремлено типи жінок: ідеальна матір, конформна матір, проактивна матір, толерантна не-матір, відкрита матір, егоїстична матір, егоцентрична не-матір. Здійснено якісну характеристику кожного типу жінок. Представлено результати констатувального експерименту щодо структури українського жіноцтва за визначеними типами. Зроблено висновок, що переважна більшість українських жінок характеризується низьким та середнім рівнями розвитку одного або відразу обох показників (толерантності та психологічної готовності до материнства), що вимагає цілеспрямованої соціально-психологічної роботи щодо підвищення рівня досліджуваних показників та збільшення у структурі українського суспільства частки жінок типу «ідеальна матір», який характеризується високим рівнем толерантності та психологічної готовності до материнства.