Волонтерська діяльність як засіб індивідуалізації професійної підготовки студентів-психологів - Литвиненко, І.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті обґрунтовано важливість волонтерської діяльності як додаткового ресурсу індивідуа- лізації особистості майбутніх психологів та можливості якісного визна- чення майбутньої сфери професійної діяльності, розуміння соціального сенсу професії. Показано задачі волонтерської діяльності як засобу індивідуалі- зації професійної підготовки студентів-психологів: надати можливість кожному студенту уточнити найбільш перспективне місце професійної спеціалізації; випробувати свої сили, ствердитися у правильності свого вибору; відчути значущість професії, створити її образ; накреслити свій подальший професійний розвиток; зрозуміти, наскільки професія від- повідає власній індивідуальності; набути власний досвід у конкретній практичній діяльності, життєвій ситуації, у роботі з конкретною лю- диною; розширити «горизонти» професії; усвідомити, які професійно важливі якості необхідні для роботи з певною категорією людей і дітей; накреслити майбутній образ «Я – успішний професіонал». Встановлено, що волонтерська діяльність сприяє: якісному вклю- ченню студента у навчальний процес; якісному визначенню студентом свого майбутнього місця роботи; формуванню відповідальної позиції за власну освіту, якість навчання; глибокому знанню професії, вмінню те- оретичні знання застосовувати у практичній діяльності; зацікавленості у самоудосконаленні, розумінні смисложиттєвих орієнтацій в особис- тому та професійному житті; ціннісному ставленню до кожної людини, незалежно від віку, соціального статусу; ціннісному ставленню до про- фесії психолога.