Розвиток навичок емоційно-вольової регуляції в художньо-спортивній діяльності підлітків - Полілуєва, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті подано аналіз ко- рекційно-розвивальної програми, спрямованої на оволодіння підлітків навичками саморегуляції емоційно-вольових станів у різних ситуаціях художньо-спортивної діяльності. Показано, що програма передбачає підготовчий, основний і завершальний етапи, які було представлено мотиваційним, емоційним, вольовим, особистісним та рефлексивним блоками. Визначено, що заняття мотиваційного блоку спрямовані на розвиток внутрішньої мотивації художньо-спортивної діяльності та мотивів досягнення успіху, адекватного високого рівня домагань, опти- мізацію психічних станів через розвиток прийомів цілепокладання. Емоційний блок спрямований на розвиток здатності до самопізнання та рефлексії емоційних станів, оволодіння навичками ідентифікації емоційно-вольових станів, прийомами саморегуляції емоційних станів у різних видах спортивної діяльності. Вольовий етап спрямований на розвиток вольових якостей підлітків (ініціативності, самостійності, рі- шучості, наполегливості, відповідальності, витривалості), а також роз- виток здатності до активізації вольових станів, що сприяють високим досягненням у художньо-спортивній діяльності (активності, терпіння, станів готовності до дій, рішучості, впевненості, сміливості тощо). Осо- бистісний блок програми спрямований на розвиток комунікативних на- вичок і вмінь як засобу регуляції психічних станів, асертивності і впев- неності в собі як основи конструктивних психічних станів, стимуляції внутрішніх психологічних ресурсів особистості, що сприяють нівелю- ванню дії деструктивних чинників, що провокують деструктивні емо- ційно-вольові стани, фобічні прояви, страхи. Корекційний блок програ- ми спрямований на подолання страхів виконання художньо-спортивної діяльності і формування резистентності до дії активаторів цих страхів. Рефлексивний блок спрямований на аналіз та усвідомлення результа- тів програми як власних досягнень її учасників (через деталізацію та фіксацію позитивної динаміки емоційно-вольових станів у художньо- спортивній діяльності; забезпечення активного застосування набутих здатностей (через їх систематизацію і співвіднесення з вимогами худож- ньо-спортивної діяльності).