Актуальність роботи практичного психолога з тимчасовою дитячою групою в умовах оздоровчого табору - Сватенкова, Т.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Проаналізовано специфіку впливу тимчасового дитячого колективу на розвиток особистості дити- ни залежно від віку і соціальної ситуації розвитку, яка обумовлюєть- ся процесом входження дитини у нову соціальну групу, адаптацією до нових умов проживання, спілкування і взаємодії зі специфічним серед- овищем оздоровчого та дозвіллєвого спрямування. Саме тому важливим напрямком роботи з дитиною та групою дітей є цілеспрямована систе- матизована робота практичного психолога, що має враховувати усі осо- бливості розвитку і формування особистості дитини, реалізовуватися на засадах етики, відповідальності, доступності, професіоналізму, чітко виваженого індивідуального підходу до кожної дитини. Розроблено й апробовано цільову тренінгову програму роботи з тимчасовою дитячою групою відповідно до вікових особливостей розви- тку дитини та основних напрямів діяльності дитячих оздоровчих табо- рів, враховуючи типові психологічні проблеми, що виникають у процесі адаптації дитини до нового соціально-психологічного середовища. Обґрунтовано застосування систематичної програми роботи відпо- відно до віку і основних запитів дітей та їх батьків, що була впровадже- на впродовж 2015-2016 років і успішно використовується психологом Програми активного відпочинку для дітей «Zефір» (Україна). Запропоновано систему методик для індивідуальної та групової діагностики психологічних особливостей розвитку та виявлення потреб дитини у ситуації перебування у тимчасовій дитячій групі. Саме вива- жене поєднання індивідуального підходу та групової роботи, своєчасна діагностика і виявлення проблем дитини, професійна робота психолога у поєднанні з продуктивною взаємодією з іншими членами колективу (як дитячого, так і дорослого) дає бажані результати: пришвидшує та полег- шує процес адаптації дітей, згуртовує, зменшує емоційну напругу і дає можливість успішно взаємодіяти, самореалізуватися кожній дитині.