Особливості формування особистісних рис суб’єктів ризиконебезпечної діяльності у процесі занять психологічною підготовкою - Сімко, Р.Т. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті розкрито особливості організації психологічної підго- товки працівників патрульної поліції та її вплив на формування їх осо- бистісних рис. Констатовано, що виконання своїх службових обов’язків у ризиконебезпечних умовах вимагає від працівників патрульної полі- ції наявності певних рис психіки та сама впливає на формування відпо- відних рис. Проведені експериментальні дослідження доводять, що прийоми та методи, які застосовуються суб’єктами правоохоронної діяльності, фор- муються не тільки під впливом їх діяльності, а також чинять зворотний вплив, формуючи при цьому саму особистість. Виявлено, що риси психіки працівників патрульної поліції зна- чною мірою впливають на ефективність виконання професійної діяль- ності та змінюються у процесі її реалізації. За час формувального екс- перименту знизився рівень особистісної, ситуативної тривожності та агресивності. Дослідження цих рис психіки є важливим завданням, що забезпечує належний психологічний супровід діяльності співробітників патрульної поліції. Встановлено, що за 14 тижнів формувального експерименту в до- сліджуваних контрольної групи змінюється прояв таких особистісних рис як Оцінка – вона збільшується, Сила та Активність – зростають. Доведено, що при формуванні мотиваційної сфери працівників ри- зиконебезпечних професій важливо визначити провідний та протиріч- ний мотиви, а також можливості їх поєднання.