Базисні переконання особистості курців - Крамченкова, В.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Пред- ставлено результати вивчення стійких базисних переконань особистості в залежності від типу тютюнової адиктивної поведінки. Виділено три http://problemps.kpnu.edu.ua/en/ Проблеми сучасної психології. 2017. Випуск 35 247 типологічних профілі тютюнової адиктивної поведінки, які умовно по- значені як «Психологічна залежність», «Псевдокультурне паління» та «Фізична залежність». Профіль «Психологічна залежність» характери- зується використанням паління як засобу задоволення різних, навіть протилежних потреб, профіль «Псевдокультурне паління» – прагнен- ням до релаксації та ритуалізації паління при низькій залежності від тютюну, профіль «Фізична залежність» – високими показниками ознак фізичної залежності. Встановлено відносно більшу гармонійність базис- них переконань курців профілю «Псевдокультурне паління». Для про- філів «Психологічна залежність» та «Фізична залежність» характерні подібні дезгармонійні базисні переконання у невизначеності, неконтр- ольованості та несправедливості життєвих подій, але курці профілю «Психологічна залежність» більшою мірою переконані у загальній при- хильності світу, власній цінності та психологічній безпеці. Виявлено, що для профілю «Психологічна залежність» характерною є виражена ірраціональна установка «катастрофізації» та низька фрустраційна толерантність, для профілю «Псевдокультурне паління» – установка «повинність стосовно інших», для профілю «Фізична залежність» – ви- ражена оцінна установка. Показано, що соціально-психологічні уста- новки щодо паління у курців профілів «Психологічна залежність» та «Псевдокультурне паління» проявляються відкиданням шкоди та ві- рою в міфи про позитивні сенси паління, а у курців профілю «Фізична залежність» – більшим усвідомленням шкоди для здоров’я при переко- нанні у позитивних функціях паління.