Губристична мотивація як чинник становлення Я-концепції у студентів - Фоменко, К.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представлено результати вивчення структури Я-концепції особистості у студентському віці, типологічних характе- ристик губристичної мотивації студентів, з урахуванням яких можна характеризувати відмінності у Я-концепції та самоставленні студентів. У дослідженні показано трифакторну структуру Я-концепції сту- дентів. Встановлено, що перший компонент розкриває інтрапсихічну спрямованість репрезентацій студентів, які розкривають індивідуальні позитивні та негативні характеристики. Другий компонент розкриває інтеропсихічні характеристики Я-концепції, які описують соціальну активність особистості студента. Третій компонент відповідає за харак- теристики діяльності та ставлення до сім’ї, сімейних стосунків студен- та. Отримано три типи губристичної мотивації у студентів – перший характеризується домінуванням прагнення до переваги, другий – домі- нуванням прагнення до досконалості, а третій представлений високими показниками губристичної мотивації. Доведено, що домінування прагнення до переваги у структурі гу- бристичної мотивації студентів передбачає перевагу індивідуальних ха- рактеристик у Я-концепції. Високі показники губристичної мотивації характеризують студентів з вираженим сімейним Я. Студенти з домінуванням прагнення до переваги характеризу- ються більшою самовпевненістю та самокерівництвом. Домінуван- ня прагнення до досконалості передбачає найвищий рівень розвитку самоприв’язаності у студентів. Показники конфліктності та самозвину- вачення є найвищими у студентів з високою губристичною мотивацією.