Сучасні тенденції становлення статево-рольової ідентичності підлітків - Токарева, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена аналізу проблеми особистіс- ного розвитку підлітків у контексті суб’єктогенезу. Здійснено теоретич- не узагальнення тенденцій становлення статево-рольової ідентичності підлітків як необхідної передумови самовизначення і самоздійснення особистості у період дорослішання. Статево-рольова ідентичність тлу- мачиться як внутрішня динамічна структура, що зумовлює усвідомлен- ня і переживання людиною власної приналежності до певної статі. Ви- знано, що засвоєння статево-рольових моделей поведінки здійснюється відповідно до прийнятих у певній культурі ґендерно-рольових стандар- тів. Дані стандарти розглядаються як типові зразки (моделі) емоційно забарвлених уявлень щодо фемінінних та маскулінних сценаріїв пове- дінки і рис характеру особистості. Проаналізовано важливі аспекти ґендерної соціалізації підлітків в умовах радикальних соціокультурних трансформацій сучасного сус- пільства префігуративного типу, що ускладнюють ідентифікацію шко- лярів. Детермінантою психічного розвитку підлітків у даних умовах названо ситуацію невизначеності. Обґрунтовано соціокультурну обу- мовленість статево-рольових відмінностей поведінки підлітків. На підставі аналізу емпіричного матеріалу окреслено специфіку варіативності статево-рольової поведінки особистості протягом супер- ечливого підліткового періоду розвитку. Констатовано особливості розвитку персональних конструктів підлітків різної статі як виміру інтегративного особистісного профілю людини у період дорослішання. Представлено узагальнені середньостатистичні результати емпіричного вимірювання особистісних конструктів школярів підліткового віку. Визначено тенденції психолого-педагогічного супроводу конструк- тивного розвитку особистісних конструктів підлітків засобами комуні- кативного моделювання.