Психологічне значення довіри для самоактуалізації особистості в період ранньої дорослості - Анпілова, Д.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті пропонується роз- гляд феномену довіри як важливого ресурсу, який впливає на процес самоактуалізації чоловіків і жінок раннього дорослого віку. Наведений узагальнений огляд досліджень провідних типів довіри: довіри до себе як безумовної віри, переконаності людини в своїй визначально позитив- ній внутрішній природі, власній компетентності, значущості, ціннос- ті; довіри до романтичного партнера як впевненості в його порядності і доброзичливості, а також необхідної умови і результату гармонійних, суб’єктивно задовольняючих любовних стосунків; довіри до інших лю- дей, груп і соціальних інститутів як впевненість в тому, що існуючі довірчі очікування особистості будуть виправданими і соціальна / ін- ституціональна взаємодія не несе ризику бути обманутим, зрадженим. Представлені результати емпіричного дослідження зв’язку зазначених типів довіри з основними параметрами, за якими визначається рівень самоактуалізації особистості: орієнтація в часі, опора на себе, позитивні цінності, гнучкість поведінки, сензитивність, спонтанність, самопова- га, самоприйняття, погляд на природу людини, синергійність, прийнят- тя агресії, контактність, пізнавальні потреби, креативність і загальний рівень самоактуалізації. Виявлено, що довіра до партнера позитивно пов’язана з орієнтацією у часі, опорою на себе, позитивними ціннісни- ми орієнтаціями, гнучкістю поведінки, спонтанністю, самоповагою, самоприйняттям, прийняттям агресії та загальним показником само- реалізації; довіра до себе позитивно пов’язана з такими сферами само- актуалізації як самоповага, опора на себе, самоприйняття, прийняття агресії. Доведено, що довіра до партнера має велике позитивне значення для самоактуалізації в період ранньої дорослості. В меншій мірі на са- моактуалізацію впливає довіра до себе і взагалі зворотне значення для даного процесу має соціальна /інституціональна довіра.