Зміст і структура тренінгу «Організаційно-психологічна підготовка до професійно- управлінської діяльності керівників органів охорони державного кордону» - Журавльов, В.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті акцентується увага на результативносты впровадження тренінгів у системі професійної підго- товки керівного складу органів охорони державного кордону, для фор- мування психологічної готовності на основі психологічної грамотності, компетентності та організаційної культури. Проаналізовано сутність технологічного підходу щодо підготовки до професійно-управлінської діяльності керівників органів охорони державного кордону. Визначе- но сутність тренінгової програми, завдання, критерії, розподіл обсягу часу. Запропоновано структуру тренінгу «Організаційно-психологічна підготовка до професійно-управлінської діяльності керівників органів охорони державного кордону». Представлено методику варіантів про- ведення тренінгових модулей із урахуванням особливостей тренінгових груп. Реалізація тренінгової підготовки сприятиме комплексній психо- логічній підготовці, використанню психологічного потенціалу керівни- ка в подоланні негативних проявів управлінського впливу. Аргументо- вано необхідність використання інтерактивних технік, які сприяють формуванню потреби та вмінь учасників тренінгових занять використо- вувати отримані знання на практиці з метою оптимізації/результатив- ності професійно-управлінської діяльності. Крім того, здійснено аналіз результатів апробації тренінгової підготовки. Емпірично зафіксовано позитивну динаміку змін підготовки керівних кадрів на організаційно- психологічних засадах.