Теоретические основы психотерапевтической конфронтационной суггестии: рациональная психотерапия - Манилов, И.Ф. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті досліджено дея- кі теоретичні аспекти психотерапевтичної конфронтаційної сугестії. Визначено спорідненість психотерапевтичної конфронтаційної сугес- тії та раціональної психотерапії згідно цілої низки базових положень. З’ясовано, що психотерапевтичну конфронтаційну сугестію і раціо- нальну психотерапію поєднує пріоритетний напрямок роботи з дис- функціональними думками. Показано, що дисфункціональні думки виникають внаслідок помилкової, викривленої оцінки різноманітних подій і ситуацій. Психологічна корекція процесу мислення призводить до змін у сприйнятті людиною оточуючого світу і, як наслідок, до змін її поведінки. З’ясовано, що психотерапевтичний вплив необхідно спря- мовувати не тільки на окремі дисфункціональні думки, а і особистість клієнта в цілому. Для зміни дисфункціональних думок необхідно вико- ристовувати переконання-навіювання, коли клієнт знаходиться у стані неспання. Представлено нові дані щодо принципових відмінностей між психотерапевтичною конфронтаційною сугестією та традиційною ві- тчизняною раціональною психотерапією. Показано, що у відповідності з основними положеннями психотерапевтичної конфронтаційної сугес- тії існують базові загальнонаукові принципи та світоглядні ідеї, які є антагоністами дисфункціональних думок. Ці ідеї та принципи можна прищепити людині за допомогою навіювання. Визначено, що психоте- рапевтичний ефект дає навіювання ідей-принципів безперервної мін- ливості, взаємозв’язку, відносності, необоротності, самоорганізації, динамічної рівноваги. Зроблено висновок, що теоретичні положення раціональної психотерапії можна використовувати у розробці теоретич- них основ психотерапевтичної конфронтаційної сугестії.