Поняття особистісного саморозвитку в концептуальному полі сучасної психології - Мельник, Ю.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті досліджено актуальну про- блему особистісного саморозвитку в концептуальному полі сучасної пси- хології. Проаналізовано наукові підходи вчених, що розглядали явище саморозвитку та пов’язані з ним процеси (М.Й. Боришевський, І. Кант, Л.М. Куликова, В.М. Розін, Ю.В. Шаронін та ін.). Описано результати теоретичного дослідження, базою для якого слугували праці згаданих вище науковців, що, зокрема, стосуються структури досліджуваного процесу. Зіставлено зміст понять «саморозвиток», «самопрогнозуван- ня», «самореалізація», «самоактуалізація», «самовиховання». Обґрун- товано авторське визначення особистісного саморозвитку. Виокремлено суттєві характеристики саморозвитку як складної суб’єктивної діяль- ності. Стверджено, що саморозвиток є індивідуальним процесом, який розгортається у внутрішньому плані особистості. Опираючись на праці окремих відомих науковців (І.Д. Беха, М.Й. Боришевського, Г.С. Кос- тюка, С.Д. Максименка, Д.І. Фельдштейна та ін.), констатовано, що всі новоутворення у психіці та особистості загалом, які виникають під впливом навчання й виховання, характеризують більш високий рівень її організації та функціонування; при цьому їх величина та значущість може варіюватися: від невеликих якісних змін особистості до значних, інколи навіть кризових її трансформацій – тобто власне саморозвитку. Результати теоретичного аналізу процесу саморозвитку особистості дали змогу визначити ключові відповідні поняття та виокремити сут- тєві його характеристики: особистісну активність як джерело самороз- витку; розвиненість самосвідомості особистості; самовдосконалення, самопрогнозування, самоактуалізацію та самореалізацію. Зазначені істотні явища та характеристики пояснюють, зумовлюють, спрямову- ють саморозвиток як актуалізований, усвідомлений та самокерований процес прогресивних особистісних змін, у тому числі сфери духовності людини.