Система організованого впливу на творчу діяльність дітей - Біла, І.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена проблемі розвитку творчої діяльності дітей, зокрема творчого конструювання. Розширено знання про дитячу творчість, визначено підхід до аналізу та організації творчої діяльності дітей крізь призму стратегіального підходу. Творча діяльність, творче конструювання визначено як процес розв’язання творчих задач, який представляє собою адекватну модель процесу творчості. З’ясовано характеристики особистісних і процесуальних регуляторів творчої діяльності. До базових компонентів творчості дітей віднесено процесуально-динамічний аспект (що передбачає аналіз всього процесу творчого пошуку) та індивідуально-регулятивний (який проявляється в суб’єктивних мисленнєвих тенденціях дітей). Представлено систему організованого впливу та супроводу творчої діяльності дітей, програму «Дитяча творча конструктологія», в основі якої – конструкторська діяльність, а також інші найбільш поширені види діяльності дітей: гра, спостереження, експериментування, малювання тощо. Зміст програми представляє собою послідовну серію спеціальних завдань, творчих ігрових вправ (інформаційно-рецептивних, репродуктивних, дослідницьких, евристичних). Структура програми включає теоретико-інформаційний, підготовчо-практичний та творчо- конструкторський блоки, які передбачають актуалізацію, набуття опорних знань дітей про механізми творчих дій, теоретичних відомостей про суть та специфіку стратегій у повсякденному житті; створення передумов розвитку творчих тенденцій у процесі виконання практичних завдань; формування творчих мисленнєвих дій, розвиток навичок конструкторської діяльності; розв’язання творчих задач, що вимагає самостійного вибору механізмів у різних умовах. Визначено психолого-педагогічні умови, принципи, що стимулюють дитячу творчість, встановлено найбільш ефективні засоби та форми розвитку пізнавальної активності, дитячої творчості.