Про вплив особистісної зрілості подружжя на ставлення до дитини - Кравченко, К.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті наведено результати дослідження впливу особистісної зрілості подружжя на ставлення до дитини. Визначено рівні особистісної зрілості у подружжя. Виявлено, що у батьків із різним рівнем особистісної зрілості відмінною є психологічна атмосфера в сім’ї і ставлення до своїх дітей. Констатовано відмінності між ступенем ролевої адекватності подружжя та атмосферою у подружжя з різним рівнем особистісної зрілості. У проблемних сім’ях існує значна різниця між очікуваннями та домаганнями подружжя, що зумовлює появу конфліктів у господарськопобутовій, батьківсько-виховній, соціальної активності, емоційно-терапевтичній сферах, сфері зовнішньої привабливості, тобто сферах взаємодії в сім’ї. Дана особливість може бути причиною формування проблемної сім’ї. При дослідженні зрілих сімей виявлено співпадіння рівнів ролевої адекватності між собою. Домагання одного подружжя відповідають очікуванням іншого. Збіг рівнів ролевої адекватності означає, що подружжя задоволене тими можливостями, якими вони володіють. Встановлено, що в зрілих сім’ях домагання подружжя більш відповідають очікуванням їх партнерів, порівняно з подружжям із проблемних сімей. Зазначено, що у проблемних сім’ях інтереси, потреби, наміри і бажання членів сім’ї приходять в суперечність, що призводить до сильних і тривалих негативних емоційних станів і негативно відображається на психологічній атмосфері в сім’ї. Наголошено, що протистояння інтересів і потреб членів сім’ї носить особливо різкий характер і захоплює важливі сфери життєдіяльності сім’ї, а члени сім’ї займають непримиренні позиції по відношенню один до одного, не погоджуючись ні на які компромісні рішення.