До проблеми про психологічні детермінанти прив’язаності студентів до міста, в якому відбувається їхнє навчання - Мандзик, Т.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Прив’язаність до місця виражає емоційний та функціональний стосунок людини до особливого місця, де вона почувається захищено і комфортно. Нове місто, в якому відбуватиметься навчання, стає для студента певним специфічним простором, де він має здійснювати свою наукову, інтелектуальну та суспільну діяльність. В статті представлено результати дослідження, в якому на основі емпіричних даних за допомогою методів математичної статистики (кореляційного та факторного аналізу) здійснено аналіз психологічних особливостей студентів з різною тривалістю проживання в місті, де проходить їхнє навчання. Виявлено, що особливості формування прив’язаності до міста в групі студентів, які приїхали в місто з метою отримання вищої освіти, пов’язане з певними психологічними характеристиками студентів. Зокрема, формування активного типу прив’язаності пов’язане з комунікабельністю, емоційним комфортом, прийняттям інших; традиційного типу – з суверенністю речей і території, суверенністю психологічного простору загалом, емоційною зрілістю та спокоєм; відсутність прив’язаності – з невротичністю, ескапізмом, спонтанною агресивністю, врівноваженістю. В осіб, які не змінювали міста з метою навчання, кількість таких взаємозв’язків значно менша: активний тип прив’язаності пов’язаний з інтернальністю та зниженням рівня депресивності як особистісної риси; відсутність прив’язаності – з суверенністю речей та проявом конформізму; традиційний тип більшою мірою властивий молодшим курсам студентів. Отож, психологічний фактор відіграє суттєву роль в процесі формування та підтримки прив’язаності до нового міста проживання, а його розуміння та аналіз дозволить оптимізувати стосунки студента й нового середовища життя, що має вигоди для обох сторін взаємодії.