Вивчення особливостей сформованості дихання у дітей дошкільного віку з використанням технології біологічного зворотного зв’язку - Нигматуллина, И.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати теоретичного вивчення становлення і розвитку методу біологічного зворотного зв’язку (БЗЗ), проаналізовано результати емпіричного вивчення особливостей сформованості діафрагмального дихання у дітей старшого дошкільного віку із загальною недорозвиненістю мовлення (ЗНМ) з використанням логотерапевтичного комплексу БЗЗ. Зростання інтеграції інформатики, медицини у дошкільну освіту дає можливість активно використовувати комп’ютерні технології. Особливий підхід до використання комп’ютерних засобів навчання у спеціальній освіті був реалізований при розробленні методу БЗЗ. Дана технологія поєднує комп’ютерні, лікувально-оздоровчі і корекційно-розвивальні методи впливу на дитину. Завдяки цьому даний метод активно впроваджується у дошкільну освітню систему. У ході проведеного дослідження нами було проаналізовано психолого-педагогічну літературу з даної проблеми, у ході експерименту засобами технології БЗЗ вивчено особливості діафрагмального дихання дітей дошкільного віку із загальною недорозвиненістю мовлення III рівня і розроблено методичні рекомендації організації корекційної роботи. Показано, що в дітей із загальною недорозвиненістю мовлення III рівня функціональне дихання порушується, більшість дітей дихає грудною кліткою з підніманням плечей. Це позначається на якості дихання та негативно впливає на різницю пульсу при вдиханні та видиханні у хвилину, що погіршує загальний фізичний розвиток дітей дошкільного віку. Тому рекомендуються систематичні корекційні заняття з використанням технології БЗЗ.