Функціональні аспекти психічного відображення в ракурсі глибинно-психологічного пізнання - Polianychko, О.M. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
За своїм змістом психіка є суб’єктивним відображенням об’єктивної реальності. Ми спираємося на твердження академіка Т.С. Яценко, згідно з яким об’єктивність детермінант суб’єктивності психіки знаходиться у сфері несвідомого. Психічне відображення є ідеальним і водночас суб’єктивним, властивим лише даному суб’єкту і залежить від внутрішньої призми сприйняття. Згідно психодинамічної теорії, без створення умов для спонтанної, мимовільної активності суб’єкта глибинне пізнання відображувальної функції психічного важко здійснити. У процесі глибинного пізнання архітипічні символи сприяють нівелюванню в образі протиріч та антагонізмів, що говорить про причетність архетипу до внутрішньої впорядкованості психіки. Актуальний акт психічного знаходиться в «точці перетину» горизонталі (базисний захист) і вертикалі (ситуативний захист), що вимагає розкриття змісту в діалогічній взаємодії з суб’єктом, з метою демаркації свідомих і несвідомих аспектів. Найважливішою проблемою професіоналізму глибинно психолога є вміння ймовірнісного прогнозування індивідуальних особливостей внутріпсихічних взаємозв’язків, в чому надає допомогу архетип, в його злитті з механізмами символізації. Візуалізація змістів психіки створює лише передумови для її пізнання. Самопрезентант (малюнок, ліплення) набуває ролі посередника між зовнішнім спостережуваним відображенням психіки і внутрішнім її змістом. Він не здатний відкрито передавати латентні смисли цілісної психіки. Метафорично-символічний самопрезентант селекціонує латентні сліди витіснення в їх домінантно-емотивних протистояннях. Сказане загострює проблему пізнання глибинних аспектів психічного відображення об’єктивної внутрішньої і зовнішньої реальності та необхідність діалогічної взаємодії психолога з респондентом.