Психологічні особливості осмисленості життя дітей підліткового віку в сім’ях повторного шлюбу - Пустовалов, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлено психологічні особливості осмислення життя підлітками із сімей повторного шлюбу. Показано роль сім’ї в розвитку особистості підлітка та його смислової сфери. Особливу увагу приділено обґрунтуванню доцільності спеціального вивчення смислової сфери підлітків із сімей повторного шлюбу. Наведено результати емпіричного дослідження смисложиттєвих орієнтацій як складової смислової сфери підлітків. Установлено, що в підлітків із сімей повторного шлюбу загальна осмисленість життя, в якій злиті уявлення про себе і світ, має свої особливості, порівняно з однолітками, які виховуються в сім’ях в інших сімейних структурах. Для таких підлітків характерні невисокі показники наявності цілей в житті, що свідчить про недостатню осмисленість і спрямованість їхнього життя в майбутньому. Як правило, вони живуть сьогоденням, не мають часової перспективи і не бажають планувати майбутнє. За показником «процес життя» виявлено, що емоційна насиченість сьогодення, його осмисленість оцінюються підлітками із сімей повторного шлюбу значно вище, ніж минулого та майбутнього, що з урахуванням низьких показників за іншими показниками смисложиттєвих орієнтацій свідчить про недостатню осмисленість і спрямованість їхнього життя в майбутньому. Визначено, що підліткам із сімей повторного шлюбу властиві нижчі показники за шкалою «результативність життя», ніж підліткам із сімей першого шлюбу, більша незадоволеність ними прожитою частиною життя. Показано, що в переважної частини підлітків із сімей повторного шлюбу йдеться про переконаність у власній нездатності контролювати своє життя, зневіру в можливості здійснювати контроль над власним життям у майбутньому.