Психотерапевтичні можливості дозвільно-танцювальних практик - Смотрицкий, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті дозвільно-танцювальні практики соціальних парних танців розглянуто нами в якості методу психотерапії. Дано визначення феноменам соціальних парних танців, дозвільно-танцювальних практик і танго-терапії. Досліджено актуальність використання дозвільно-танцювальних практик в якості засобу профілактики депресії і терапії різних психічних і соматичних захворювань. Запропоновано застосовувати дозвілєво-танцювальні практики в якості засобу лікування депресії в рамках методу інтерперсональної (міжособистісної) психотерапії. Виділено компоненти психотерапевтичної сутності соціальних парних танців. Алогрумінг визначений в якості одного з провідних факторів зняття стресу та формування довіри. Проведено аналіз досліджень із використання танго-терапії в лікуванні хвороб Паркінсона й Альцгеймера, а також ряду інших психічних захворювань і розладів. Узагальнено виділені західними дослідниками характерні особливості танго як психотерапевтичного засобу. Зроблено висновок про перспективність використання дозвіл но-танцювальних практик в якості засобу профілактики та лікування різних психічних і соматичних захворювань. Підкреслено особливості застосування дозвільно-танцювальних практик при профілактиці та лікуванні певних психічних і соматичних захворювань. Запропоновано напрямок розробки методик для застосування дозвільно-танцювальних практик як терапевтичного засобу в спеціалізованих лікувальних і профілактичних центрах.