Розвиток функціонально-рольової структури особистості психолога - Хомуленко, Б.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто функціонально-рольові особливості особистості психолога. Представлено етапи програми розвитку рольової структури особистості майбутнього психолога, а також результати перевірки ефективності запропонованої програми. Показано, що програма включає три етапи: мотиваційний, емоційно-рефлексивний та рольовий, які передбачають розвиток емоційного інтелекту, емпатії, рефлективності та професійно важливих якостей, що відповідають рольовій структурі особистості психолога. Визначено, що метою мотиваційного етапу має бути забезпечення позитивної мотивації до участі в розвивальній програмі (перша стадія спрямована на забезпечення позитивної мотивації до участі в розвивальній програмі через ознайомлення з її метою та змістом, а друга стадія передбачає забезпечення позитивної мотивації до участі в розвивальній програмі через ознайомлення з мотивацією керівника розвивальної програми, яка спричинила її створення та впровадження). Також у статті розкрито сутність емоційно-рефлексивного етапу розвивальної програми, спрямованого на розвиток компонентів афективної сфери функціонально-рольового простору особистості психолога (емоційного інтелекту, рефлексивності та професійної емпатії майбутніх психологів), а також комунікативно-рольового етапу, який передбачав розвиток компонентів конативної сфери функціонально-рольового простору особистості психолога (якостей і здатностей, необхідних для відігрівання професійних ролей психолога-консультанта, тренера, психотерапевта, вченого, вчителя). У статті доведено, що в результаті впровадження програми відзначено підвищення на статистично значущому рівні показників емоційного інтелекту, емпатії, комунікативних та організаторських умінь, а також рефлексивності та рольової компетентності майбутніх психологів.