Психологічні особливості рольових стосунків у дистантних сім’ях - Венгер, Г.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Статтю присвячено проблемам формування дистантної сім’ї в умовах сьогодення. На підставі дослідження виявлено основні соціальні ризики дистантної сім’ї, уточнюється поняття «дистантна сім’я». Проаналізовано психологічні ознаки дистантної сім’ї, потреби жінок та чоловіків у системі сімейних взаємин, рольову структуру сім’ї, феномен дистантної сім’ї та її вплив на особистість дитини. Досліджено розподіл сімейних ролей у традиційній та дистантній сім’ях. Зазначено особливості емоційного спілкування у дистантних сім’ях. Особлива увага приділяється вивченню дистантної сім’ї. Стаття має на меті описати рольові відносини у дистантній сім’ї. Автор розглядає поняття «дистантна сім’я», «трудова міграція», «емоційна депривація в родині». Увага приділяється вивченню функціонально-рольової структури сім’ї. У статті визначено пріоритети сучасного інституту сім’ї в реалізації професійних та сімейних ролей. Здійснено аналіз становища дистантної сім’ї в Україні. Розглянуто зміни традиційних соціальних ролей у дистантних сім’ях. Належна увага приділяється поняттю «соціальна роль». Аналізується проблема зміни традиційних ролей. Висвітлюються основні причини виникнення та проблеми сучасної дистантної сім’ї. Автор приділяє увагу дистантним відносинам, порівнює їх з близькими відносинами. Особлива увага приділяється вивченню ціннісних орієнтацій, ролей, дистанції та рівню задоволеності взаємовідносинами. Безсумнівно, дистантні сім’ї потребують соціально-психологічної допомоги. Зроблено висновок, що більшість уваги завжди приділяється проблемам дітей, а сімейні відносини між чоловіком та жінкою виходять на другорядний план. З’ясовано, що досить важливою і особливо складною є індивідуальна допомога конкретній сім’ї, яка є в наш час дистантною.