Особливості формування спроможності суб’єктів до прояву психомоторики в екстремальних умовах - Сімко, Р.Т. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті констатовано, що під час виконання своїх службових обов’язків суб’єктам екстремальної діяльності, зокрема співробітникам міліції, доводиться діяти в умовах, які значно впливають на стан їхнього здоров’я, життя, рівень працездатності та якість виконання поставлених завдань. У зв’язку з динамічністю виникнення обставин, що утворюють певні труднощі в професійній діяльності, від правоохоронців вимагаються швидкі, безпомилкові та точні дії. Встановлено, що одним із основних чинників, що забезпечує правильність дій в ризиконебезпечних ситуаціях, є високий рівень емоційної стійкості. Тому виникає необхідність системного підходу до формування емоційної стійкості працівників екстремального типу професій, зокрема співробітників патрульної служби міліції, що, в свою чергу, дозволить їм ефективно проявляти свої психомоторні якості. Теоретичні й експериментальні дослідження доводять, що формування емоційної стійкості покращує такі важливі показники психологічної підготовленості до виконання професійних обов’язків працівниками патрульної служби міліції в екстремальних умовах як адаптивні здібності до стресу та професійну надійність. Доведено, що застосування запропонованої програми підготовки працівників міліції до несення служби покращили показники емоційної стійкості, здатності до переробки інформації, точності рухів у психомоторних діях, а також швидкість, силу, витривалість і спритність.