Уявлення науковців про розуміння дитини - Цибуляк, Наталя; Лопатіна, Ганна (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано науково-психологічні підходи до тлумачен- ня сутності поняття «розуміння»: психологічна герменевтика, когні- тивний, логіко-семантичний, психосемантичний, психолінгвістичний, суб’єктний, комунікативний. Установлено, що спільним для окреслених підходів є визначення розуміння як процесу розкриття смислу та зміс- ту певного явища, що супроводжується впевненістю людини у пра- вильності власних висновків і зумовлено дією низки чинників, які впли- вають на адекватність, повноту та глибину отриманої інформації. Розуміння педагогом особистості дитини розглянуто у трьох напрямках: розуміння як мета, розуміння як процес, розуміння як ре- зультат. Визначено їх взаємозалежність і взаємозумовленість. Під- креслено складність розуміння як процесу, що зумовлено дією низки об’єктивних і суб’єктивних чинників. Розглянуто типологію розумін- ня педагогом індивідуальних особливостей дитини. Установлено, що оптимальним для взаємодії вихователя з дітьми є позиція власне ро- зуміння, або розуміння-діалогу, за якої дорослий не тільки ставиться до вихованця як до своєрідної складної індивідуальності з багатим вну- трішнім світом, а й надає зворотну реакцію. Це створює атмосферу довіри та підтримки, а також сприяє актуалізації внутрішнього по- тенціалу дитини. Проаналізовано та схарактеризовано суб’єктивні чинники, що впливають на розуміння вихователем особистості дити- ни. Установлено, що багато чинників впливають на процес розуміння як позитивно, так і негативно. Автори дійшли висновку, що оптимальним для педагогічної діяль- ності є суб’єкт-суб’єктний тип розуміння, за якого вихователь праг- не до адекватного розкриття індивідуальних особливостей дитини, визнаючи за нею право на неповторність, усіляко підтримує зусилля, спрямовані на її самоствердження, самореалізацію, самовираження та саморозвиток. Відтак, існує необхідність розробки психолого-педаго- гічних технологій, спрямованих на формування у педагогів здатності до адекватного розуміння особистості дитини.