Методологія та психотехніка реконструкції осо- бистісного «Я» в клініці захворювань різного спектра - Максименко, К. С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Автор статті за- значає, що проблематика особистісної психотерапії в сучасній медичній психології ставить актуальне з наукової точки зору питання про специ- фіку моделі повноцінного багатоаспектного здорового «Я» як фунда- менту психотерапевтичної роботи з пацієнтами/клієнтами. Зроблено висновок, що методологія і психотехніка реконструкції особистісного «Я» в клініці захворювань різного спектра повинна спиратися на розу- міння особливостей когнітивного, емоційного, поведінкового компонен- тів системи відносин до хвороби; на знання психології здоров’я й осо- бливостей особистісних ресурсів людини, що страждає захворюванням; на розуміння співвідношення клінічних, психофізіологічних, психоло- гічних механізмів особистісних розладів при виборі відповідних технік особистісно-орієнтованної і симптоматичної психотерапії.