Основні методи дослідження особистості та категорія нужди - Максименко, С.Д. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Автором досліджено, що за допомогою експерименталь- но-генетичного методу в суб’єкта навчальної діяльності можна сформу- вати практично будь-яку психічну структуру. Генетико-моделюючий метод дозволяє виявити дійсні психологічні механізми становлення цілісної особистості та її окремих структурно-функціональних оди- ниць. Зроблено висновок, що експериментально-генетичний метод несе безпосередньо у собі способи побудови вищих психічних функцій, які присвоюються суб’єктом у процесі перетворення ним певного змісту. При цьому саме перетворення поєднує у собі генетичний та структурно- функціональний моменти об’єктивної реальності й задає тим самим по- дібні структури (у вигляді способів аналізу) безпосередньо психічному. Зазначено, що єдиним методологічно правильним способом вивчення психічного розвитку є його експериментально-генетичне вивчення, а головним завданням психології навчання виступає завдання зближення морфологічного, експериментального та генетичного аналізу. Встанов- лено, що аналітична складова генетично-моделюючого методу спрямо- вана на виокремлення змістовних рухливих одиниць генези і самомоде- лювання. Вказано на важливі принципи генетико-моделюючого методу дослідження особистості.