Порівняльний аналіз ціннісних орієнтацій як критеріїв соціалізації дітей-сиріт та гімназистів - Маєр, Ю.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена сучасній про- блемі – формуванню ціннісних орієнтацій вихованців дитячих будин- ків. У статті висвітлено підходи вітчизняних та зарубіжних дослідників до розуміння ціннісних орієнтацій в різний період розвитку психологіч- ної науки. Розкрито поняття ціннісних орієнтацій як найважливішої характеристики особистості та складові її діяльності. Здійснено огляд проблеми ситуації сирітства для розвитку особистості дитини. Пред- ставлено результати порівняльного аналізу особливостей ціннісних орієнтацій у підлітків-представників різних умов та форм соціалізації: тих, які виховуються в сім’ях і навчаються в гімназії, та тих, які пере- бувають в закладах закритого типу, зокрема в дитячих будинках.