Контекстне навчання практичного психолога для роботи з обдарованими дітьми. - Макаренко, Н.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Дитина, яка виділяється серед своїх од- нолітків яскраво вираженими успіхами у досягненні результатів діяль- ності – обдарована. Існує явна та прихована, рання та пізня, актуальна та потенційна обдарованість, обдарованість в залежності від виду діяль- ності. Для розвитку обдарованості передусім потрібно пройти декілька етапів діагностики для визначення всіх її видів. Щоб запобігти проблем розвитку обдарованої дитини, потрібно підсилити просвітницьку робо- ту серед учителів та батьків щодо специфіки цих проблем. Також необ- хідно впроваджувати ефективні методи навчання такої категорії дітей: прискорення, поглиблення, збагачення, проблематизацію, складання індивідуальних програм розвитку. Для супроводу обдарованих дітей потрібно готувати практичних психологів за допомогою контекстного навчання, яке складається з трьох моделей: семіотичної, імітаційної, соціальної.