Психологічні особливості людей похилого віку - Михальська, С.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито психологічні особливості людей похилого віку. Пері- од старіння включає різні типи змін позитивних і негативних, спрямо- ваних на досягнення нового рівня особистості, тривалого становлення людини. Динаміку особистісних змін складають, передусім, природні фізіологічні процеси старіння організму, що неминуче викликає зміни емоційно-вольової сфери особистості. Доведено, що для більшості лю- дей похилого віку характерні тривожність, невротична депресія, фру- страція, астенія, істеричний тип реагування та вегетативні порушення. Похилий вік супроводжєуться наростанням занепокоєння, появою або посилення таких рис, як недовірливість, дратівливість, неадекватність самооцінки у бік завищення, змінюється темперамент. Людина похило- го віку більше звертає увагу на себе, знижується ініціативність, зростає пасивність.