Дослідження співвідношення між домінуючими копінг-стратегіями, рівнем тривожності та самооцінки учнів - Сазонова, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття при- свячена дослідженню копінг-поведінки, як механізму збереження пси- хічного і фізичного благополуччя в стресових ситуаціях. У результаті експериментального дослідження було визначено взаємозалежність між вибором копінг-стратегії та рівнем тривожності й самооцінки в учнів 7-х та 11-х класів. Встановлено, що існує взаємозв‘язок між ко- пінг-стратегіями, рівнем самооцінки та тривожності. Показано, що учні при високій ситуативній тривожності для подолання стресової ситуації обирають копінг-стратегію «дистанціювання», а копінг-стратегію «са- моконтроль» обирають учні з високою особистісною тривожністю. Зро- блено висновок, що при зниженні рівня самооцінки для запобігання прояву стресу у складній ситуації учні обирають копінг-стратегію «при- йняття відповідальності».