Соціально-психологічні особливості реалізації потреби в саморозвитку, самооцінки життєвих цілей та самоставлення як компонентів розвитку самосвідомості в юнацькому віці - Ставицька, С.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Особливості та рівні розвитку самосвідомості в юнацькому віці визначаються внутріш- німи характеристиками особистості, зокрема такими як потреба в само- розвитку, усвідомлення спрямованості на саморозвиток, самооцінка якос- тей, що сприяють саморозвитку, та готовність до саморозвитку. Здійснено кореляційний аналіз між показниками «рефлексії на саморозвиток» та «самоставлення» вказує на взаємозв’язок між оцінкою можливості «про- фесійної самореалізації» та «самоінтересом»; а також між «самооцінкою якостей, що сприяють саморозвитку» та «очікуваним позитивним став- ленням від інших». Такі взаємозв’язки показників вказують на те, що «про- фесійна реалізація» та «самоінтерес», хоч і є складовими «рефлексії на са- морозвиток та самоставлення», проте не єдиними й часто не основними для юнаків. Більш значущим є зв’язок між «оцінкою власних індивідуаль- но-особистісних якостей, що сприяють саморозвитку» та «орієнтацією на відповідне позитивне ставлення інших людей». Саме на врахування таких соціально-психологічних особливостей реалізації потреби в самороз- витку, самооцінки життєвих цілей та самоставлення в юнацькому віці має бути спрямована розвивально-корекційна робота з підвищення показників названих складових самосвідомості юнаків і дівчат.