До проблеми теоретико-емпіричного вивчення соціально-психологічної компетентності старшокласників у спілкуванні - Федосєєва, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розкрито результати ґрунтовного теоретико-емпіричного до- слідження проблеми компетентності старшокласників у спілкуванні. Автором здійснено спробу на основі аналізу дефініцій компетентності у спілкуванні виявити відмінності у підходах різних авторів і одночасно засвідчити певну спільність поглядів щодо тих чи інших ознак даного психологічного феномена; виокремити структурні складові досліджу- ваного комплексного утворення. Стрижневим завданням, розв’язаним у дослідженні, стала розробка і верифікація на матеріалі емпіричних досліджень методики вимірювання рівня компетентності старшоклас- ників у спілкуванні. Проведене емпіричне дослідження презентоване у вигляді результатів констатувального експерименту на матеріалі учнів старших класів середніх загальноосвітніх навчальних закладів Украї- ни.