Харчова поведінка людини, їжа, тілесність як феномени повсякденної реальності (частина 1) - Шебанова, В.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проведено теоретич- ний екскурс щодо зміни «ставлення людини до їжі» та зміни стратегій харчової поведінки у ході культурно-історичного розвитку. Показано, що їжа в людській культурі має бінарний код. З одного боку, вона ви- ступає як базова харчова практика існування, як задоволення первин- ної (біологічної, вітальної потреби). З другого боку, їжа виступає кана- лом трансляції додаткових символічних значень у тілесну структуру людини, і є медіатором між матерією й духом, що виражається в різ- номанітних ритуалах (харчових традиціях, обрядах тощо), зміст яких був спрямований на встановлення трансцендентних зв’язків між їжею, людиною й духом. Відзначається, що стратегії харчової поведінки слу- жили фундаментом стратифікації, які мали етнічний, гендерний і со- ціальний (класовий) характер. Розкривається, що розвиток цивілізації сприяв зміні стратегій харчової поведінки.