Психическое отражение и идеальный образ: синергетические взаимосвязи - Александровская, В.Н. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядається складна синергетична взаємодія психічних процесів, які породжують відносини між ідеальним образом, образом-Я особистості на основі психічного відображення як загальної властивості живої матерії. Автор дає основні моменти теорії відображення, цитує дослідників даної проблеми, історію формування розуміння і появу терміна «відо- браження » в різних видах знання і науках, від античної філософії до сьогодні. Автор вказує на функціональну активність відображення як властивості високоорганізованої матерії, її здатність обумовлювати пси- хічні стани свідомості особистості і т.п.