Особливості сенсу життя та особистісного потенціалу підлітків, позбавлених батьківського піклування - Гордєєва, А.В.; Єфименко, А.П. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У дослідженні було вивчено особливості уявлень про сенс життя, сту- пінь розвитку та сформованості якісних складових особистісного потен- ціалу у підлітків, позбавлених батьківського піклування. Встановлено, що для даної категорії дітей притаманний більш низький рівень розвитку смислової сфери та окремих складових особистісного потенціалу (життєс- тійкість й самоефективність), на відмінну від дітей з повних сімей. Со- ціальне середовище, в якому знаходяться старшокласники з інтернату, негативно впливає на вірне розуміння ними сенсу життя і не сприяє роз- криттю моральної сили, яка є основою подолання життєвих труднощів і реалізації особистісного потенціалу.