Психологічні детермінанти гендерної соціалізації підлітків - Кікінежді, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати дослідження соціально-психо- логічних детермінант гендерної соціалізації підлітків. З’ясовано, що субкультура підліткового середовища, орієнтована на ідентифікацій- ну паритетність міжстатевих стосунків, приносить з собою нормативи андрогінії, які виступають в амбівалентному змісті особистісних очі- кувань. Встановлено залежність розвитку статеворольового образу «Я» підлітків від батьківських настановлень – традиційних чи егалітарних. Специфіка виховання хлопчиків і дівчаток підліткового віку полягає у психологічних перешкодах на шляху до егалітарної соціалізації.