Вплив психоедукації на адаптацію соматичних хворих з коморбідними психічними розладами - Коваль, І.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Стаття присвячена сучасній проблемі – застосуванню комплексно- го медико-психолого-педагогічного підходу, який призводить до підви- щення ефективності курації (лікувальних та реабілітаційних заходів) соматичних хворих з коморбідними психічними розладами. Виявлено істотний вплив застосування психоедукації на ефективність функціону- вання пацієнтів у виробничій сфері та на характер їх міжособистісного функціонування після виписки зі стаціонару. Доведено, що застосуван- ня комплексного медико-психолого-педагогічного підходу у соматич- них пацієнтів з психічними розладами дає стійке і тривале покращення показників ефективності усього процесу їх курації. А також, що ефект впливу психоедукації з часом мало нівелюється, що підтверджує доціль- ність проведення психотерапевтичних занять як у період стаціонарного лікування, так і після виписки пацієнтів зі стаціонару. Підкреслено, що сучасна комплексна медико-психологічна допомога передбачає також застосування спеціальних педагогічних умінь, за допомогою яких лікар і психолог в кожному конкретному випадку повинен використовувати найбільш ефективні засоби впливу на пацієнтів.