Фіктивна ідентичність як форма самодепривації психіки суб’єкта - Максименко, О.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглядаються проблеми формування ідентичності особис- тості в умовах батьківської депривації. Аналізуються форми, механізми і ознаки самодепривації. Наголошується, що факт фрустрації батьками потреб дитини, а саме батьківська депривація, детермінує механізми самодепривації психіки особистості, яка формується. Феномен само- депривації визначається як процес, що дезінтегрує психіку суб’єкта і визначає становлення помилкової самості або фіктивної ідентичності. Відзначається зв’язок самодепривації з базисним дефектом, тенденцією до психологічної імпотенції та психологічної смерті.