Рольовий підхід до вивчення особистості - Михайленко, О.Ю. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті досліджується актуальна проблема щодо вивчення рольо- вої структури особистості. Розглядаються історико-філософські витоки формування рольової структури особистості. Зроблено спробу проана- лізувати теоретичні засади вітчизняних ( П. Горностай, З. Мірошник) і зарубіжних ( І. Кон, Дж. Мід, Т. Парсонс, Т. Шибутані) науковців стосовно даного питання. Зазначено, що основними передумовами для самовизначення є самоусвідомлення людиною самої себе та наявність соціокультурного середовища, у якому вона виокремлює себе з-поміж інших людей. Встановлено, що процес самовизначення відбувається в умовах вибору з урахуванням вимог та норм суспільства.