Роль комунікацій у формуванні особистості у період ранньої зрілості (22–30 років) - Поцулко, О.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті характеризуються особливості нейрофізіологічного та пси- хологічного розвитку психіки людини раннього зрілого віку; аналізують- ся основні комунікативні знання та навички, якими повинні володіти молоді люди в цьому віці; розглядаються домінуючі чинники отримання та обробки інформації людиною 22-30 років, а також роль комунікацій у формуванні її особистості. Автор торкається проблеми самостійності, як фактора адаптації психіки до псипростору, яка розвиває ряд найваж- ливіших властивостей особистості, а також проблеми активної життєвої позиції. Наскільки психіка активно буде являти свій творчий потенціал в цей період часу, настільки швидше вона придбає характеристики осо- бистості. Найважливіша роль у формуванні особистості раннього зрілого віку належить такій значущій для психіки події, як створення сім’ї та народження і виховання дитини. Тому автор аналізує основні проблеми, пов’язані з цим показником розвитку особистості.