Функціональне значення метафоричності внутрішньої тілесності - Шебанова, В.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті обґрунтовано актуальність для сьогодення проблеми хар- чових розладів. Показано необхідність їх вивчення з погляду пору- шення психосоматичного функціонування тіла. Проаналізовано мож- ливості застосування метафори під час роботи з розладами харчової поведінки. Проведено узагальнюючий аналіз поглядів на походження та лікування симптомів. Показано, що функціональне значення мета- форичності внутрішньої тілесності полягає в можливості перекладу з неусвідомлюваної мови інтероцептивних відчуттів на усвідомлювану мову екстероцептивних відчуттів. Зроблено висновки щодо застосуван- ня методу метафоризації у системі діагностичної та психокорекційної роботи з психосоматичними клієнтами, зокрема з ожирінням та іншими розладами харчової поведінки.